Nieuwe naam en branding Jeugdstem Herpositionering AKJ - vertrouwenspersonen in de jeugdhulp

Nieuwe naam, branding en positionering Jeugdstem

Het AKJ (nu dus Jeugdstem) ondersteunt kinderen, jongeren en hun (pleeg)ouders of verzorgers met onafhankelijk vertrouwenswerk bij de uitoefening van hun rechten. Zij zijn er voor cliënten die te maken hebben met jeugdhulp, met de Raad voor de Kinderbescherming en voor cliënten van Veilig Thuis- organisaties. De naam moest kinderen van 6 t/m 21 jaar aanspreken (met nadruk op 14-18 jaar).

AKJ verwacht een verbeterde vindbaarheid met een naam die duidelijk maakt wat zij doen, zoals ‘vertrouwenspersonen jeugd’. De afkorting AKJ mocht minder opvallend in het logo te zien zijn. Deze wordt mogelijk over enkele jaren uitgefaseerd. Jeugdstem is een naam die beter aansluit op de belevingswereld van kinderen en jongeren en geeft meer inhoud aan wat het AKJ (voor hen) doet. Wij hebben de nieuwe naam bedacht en, naast andere naamvoorstellen, laten testen (door Steda) onder de diverse doelgroepen. Jeugdstem werd unaniem gekozen.

Ook was AKJ toe aan een nieuwe frisse look & feel die beter aansluit bij de leefwereld van jongeren. Ze wilden een branding die past bij de huidige tijdsgeest en makkelijk te vertalen is naar digitale content. De positionering en strategie is samen met Edwin Kopper opgesteld.

Design (online) communicatie en marketing

Voor Jeugdstem is een uitgebreide identiteit ontwikkeld. Er is veel aandacht besteed aan digitale communicatiemiddelen en vormgeving. Een belangrijk onderdeel van het delen van kennis is social media. Ze zijn actief op Instagram, Facebook, Linked en Twitter. We hebben voor alle platforms designs en Canva-templates ontwikkeld zodat Jeugdstem heel consistent, duidelijk en herkenbaar kan communiceren over alle kanalen. De beheerder van de social media accounts kan zo zelf via Canva heel consistent artwork maken. 

Huisstijlmiddelen

We hebben de corporate identity over de hele breedte uitgewerkt. Naast webdesign en social media hebben we ook templates voor Office, emailnieuwsbrieven, toepassing in films en animaties, rapporten, presentaties, banners etc. opgeleverd. De nieuwe huisstijl hebben we vastgelegd in uitgebreide huisstijlrichtlijnen.

Beeldbank

We hebben gekozen voor heldere, realistische stockfotografie, waarbij het hoofd- onderwerp (persoon) uitgelicht wordt door middel van het licht terug te drukken van de achtergrond.

Er is een (start)beeldbank samengesteld met stockbeelden die zijn gezocht bij bepaalde onderwerpen/situaties. Omdat cliënten en medewerkers over het algemeen liever niet op de foto gaan, hebben we gekozen voor stockfotografie die een Europees/Nederlands karakter hebben.

Website, design en content ontwikkeling

Een belangrijk onderdeel van de positionering van Jeugdstem is de website. Een goedwerkende online omgeving maakt het voor jongeren gemakkelijker hun verhaal kwijt te kunnen en gehoord te worden. Ze zoeken een oplossing voor waar ze tegen aan lopen en hopen hulp te vinden op de Jeugdstem website. De website geeft uitleg en info over de rechten van de jongeren en hun (pleeg)ouders of verzorgers, op een eenvoudige en begrijpelijke manier, maar laat ook zien wie Jeugdstem en de vertrouwenspersonen zijn, door herkenning, toegankelijkheid en ervaringsverhalen.

Het basis webdesign is door Concreet gemaakt in Adobe XD, de technische realisatie van de website is gedaan door Websteen. Concreet (met Edwin Kopper) heeft tevens de basiscopy voor de website verzorgd.

Introductie nieuwe naam

Jeugdstem wil laten zien dat ze er zijn en vooral voor wie ze er zijn. Het idee was dat ze een campagne voeren die in een klap duidelijk maakt waar het hart van Jeugdstem ligt: bij kinderen en jongeren (en hun ouders en pleegouders) die met jeugdzorg te maken hebben. Het motto ‘laat je horen’ speelt hierin een grote rol, onderzoek onder jongeren heeft aangetoond dat 1 op de 3 jongeren zich niet gehoord voelt in de jeugdzorg.

Met dat voor ogen gaan we campagne voeren en maken we Jeugdstem zichtbaar voor kinderen en jongeren, hun ouders en pleegouders, en voor iedereen die (beroepsmatig) te maken heeft met jeugdzorg. Per campagneperiode wordt een heading (thema) ingezet met verschillende visuals van jongeren.
Een campagne bestaat onder andere uit diverse films, bannercampagnes op internet, interviews, social media campagnes, persberichten en posters.

Proces

Na uitgebreid onderzoek onder de belevingswereld van jongeren (en stakeholders) hebben we diverse namen bedacht en deze laten testen door een onderzoeksbureau, de naam Jeugdstem was verreweg het meest populair. Nadat de naam was vastgesteld zijn we gestart met het designproces en strategie. Door middel van verschillende moodboards en sessies zijn we gekomen tot de uiteindelijke branding en kleurenpalet.

Bekijk het ontwerpproces van Jeugdstem Toon minder

Projecten Interesseformulier

  • Interesse?

    Spreekt ons werk je aan? Laat je dan nog verder inspireren en laat je gegevens achter. Wij nemen dan snel contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Delen: E-mail LinkedIn