Dyslexie-applicatie Poortwachtertool dyslexie-aanvragen SWV de Eem

Poortwachtertool dyslexie-aanvragen SWV de Eem

Soms is er meer nodig voor een kind om tot lezen en/of spellen te komen. Als ondanks intensief oefenen er weinig tot geen vooruitgang geboekt wordt, dan kan er sprake zijn van dyslexie. Met dyslexie bedoelen we: een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau.

Wanneer er sprake is van een vermoeden van Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED), dan zal dit door school met ouders worden besproken. Ouders en school kunnen dan overgaan tot het indienen van een verzoek tot nader onderzoek. Voordat het onderzoek kan worden gedaan komt het dossier bij de poortwachter dyslexie SWV de Eem. Deze onafhankelijke orthopedagoog/psycholoog met kennis van dyslexie, screent het dossier. De poortwachter geeft advies over de toegang tot de vergoede zorg. Voor het uitbrengen van dit advies heeft Concreet geeft vorm een webapplicatie ontwikkeld. Dit project is ook ingediend voor de KvK Innovatietop 100: KvK innovatietop 100 en Zorginnovatieprijs 2022

Meer informatie over deze applicatie vind je op dyslexiedossier.nl en je kunt ons volgen op Linkedin.

Toegankelijk en gebruiksvriendelijk

Voorheen werd een aanvraag tot hulp bij dyslexie gedaan via papieren formulieren. Ouders vullen een aanvraagformulier in, school vult ook een formulier in en vervolgens wordt de aanvraag beoordeeld door de poortwachter. Wij hebben een webapplicatie ontwikkeld waarin het hele proces, door alle betrokkenen, digitaal kan worden doorlopen. Ouders, school, hoofdbehandelaars (van SWV de Eem), poortwachter en zorgaanbieders hebben allemaal een eigen dashboard. Binnen de tool kan AVG-proof informatie en mail uitgewisseld worden.

De tool biedt veel voordelen t.o.v. het reguliere proces van aanvragen: Betere toegang tot zorg, snellere afhandeling aanvragen (circa 24 dagen per dossier). De tool voldoet aan verwachting van deze tijd (ook AVG). Door automatisering minder administratieve overhead. Aansluiting op zorgverleners. Rapportages gemeenten (en landelijk onderzoek, stakeholders). Momenteel werken we aan het statistiekendeel van de poortwachtertool.

Projecten Interesseformulier

  • Interesse?

    Spreekt ons werk je aan? Laat je dan nog verder inspireren en laat je gegevens achter. Wij nemen dan snel contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Delen: E-mail LinkedIn