
Marktwaarde
Vraag jij je wel eens af wat jouw marktwaarde is? Ik wel namelijk. Als zzp’er ben ik af en toe genoodzaakt om mijn marktwaarde te onderzoeken. Ik ben nou eenmaal afhankelijk van de projecten die ik binnenhaal. Dat betekent dat iedere zoektocht naar een nieuwe opdracht voelt als een sollicitatie. Jezelf profileren, motiveren en verkopen. En omdat de opdrachten soms niet voor het oprapen liggen ga ik ook nog wel eens de uitdaging aan om ‘echt’ te solliciteren. Het leuke daarvan is dat wanneer je wordt uitgenodigd om op gesprek te komen, je ook gelijk weet hoe je in de markt ligt. En word je niet uitgenodigd, dan is het ook geen ramp, maar wel weer een leerzaam moment.
Maar hoe zit het nou als je geen zzp’er bent, maar een midden of kleine onderneming? Waar wordt je marktwaarde dan op bepaald? Aan hoe groot je bent? Hoeveel omzet je draait? Wat voor klanten je hebt en hoe groot die dan zijn?
En blijft je marktwaarde gehandhaafd als je bedrijf groeit of eventueel inkrimpt? Ben je dan ineens minder waard of meer? Of maakt het eigenlijk niets uit? Ik denk het laatste. Het is natuurlijk best leuk en zinvol om daar eens een onderzoekje aan te wijden. Een soort van sollicitatie voor bedrijven.
“De echte waarde van de bezoeker weet je pas wanneer je andere zaken inzichtelijk hebt”
Dat kun je natuurlijk letterlijk doen door leads te benaderen en te kijken of je een kennismakingsafspraak kunt regelen, maar het kan ook veel eenvoudiger. Er zijn allerlei tools waarmee je kunt meten hoe je in de markt ligt. Denk aan bijvoorbeeld Google analytics. Een veelgebruikte tool om te meten hoeveel bezoekers er op je site komen, hoe ze daar terecht zijn gekomen, wat ze daar hebben bekeken en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze weer een keer terugkomen. Allemaal heel leerzaam en handig, maar de echte waarde van de bezoeker kun je pas meten wanneer je andere zaken inzichtelijk hebt en weet in welke hoedanigheid zij jouw site bezoeken. Daarvoor kun je tools inzetten als Salesfeed en Hubspot voor je inbound marketing. Tracken wie er op je website is geweest, welke pagina’s goed scoren, om daar vervolgens heel gericht je acquisitie op los te laten. Aanvullend zijn feedbacktools als bijvoorbeeld Hotjar te gebruiken om te zien hoe een bezoeker op je pagina ‘beweegt’. Komt hij alleen maar even ‘neuzen’ of klikt hij gericht op bepaalde pagina’s en links in die pagina? Meer lezen hierover? http://nectafy.com/calculate-value-website-visitors/
In plaats van koude acquisitie kun je met behulp van deze tools heel warm, heel gericht, op het juiste moment en met de juiste boodschap je prospects benaderen. Ook een soort van solliciteren, maar met een grotere kans op een uitnodiging voor een kennismaking dan wanneer je met hagel schiet.
En wordt het na zo’n eerste gesprek dan toch niets? Dan ben je alsnog een ervaring rijker en weet je iets meer over hoe je in de markt ligt.
Wil je meer lezen over feedback tools? Frankwatching heeft hier ook een leuk artikel over geschreven. https://www.frankwatching.com/archive/2016/10/18/5-verschillende-soorten-klantfeedback-tools-handig-overzicht/