
Content: dat is dus óók beeld! Visuele content dus.
De term content en contentmarketing hoor je tegenwoordig veel. Maar wat is content nou eigenlijk? Is dat alleen tekst, of zijn dat ook beelden, illustraties. Of zelfs filmpjes? Content betekent letterlijk ‘inhoud’. En inhoud betekent volgens het woordenboek ‘dat waarmee iets gevuld is’, ‘inhoud van een volume, bijvoorbeeld een pak melk (2 liter)’, ‘het geheel van handelingen en gedachten vervat in een boek of ander medium’. Inhoud, of content, is dus alles wat vervat is in een medium, of dat nu on- of offline is. En de praktijk wist uit dat artikelen met goede beelden veel beter worden bekeken, zelfs bijna twee keer zoveel als een artikel zonder beeld. Inhoud zegt ook ‘inhoudelijk’, oftewel; zorg dat je beelden pakkend zijn en de tekst versterken. Uiteraard is kwaliteit van het beeld erg belangrijk.
“Ga dus niet zitten knutselen met standaard stockfoto’s van bijvoorbeeld een 3D getekend poppetje met een stropdasje of een slingertje contourgeknipte figuurtjes in vrolijke kleurtjes.“
Die kennen we inmiddels wel en ze zijn zo vreselijk generiek en ‘powerpoint’ dat je er gewoon overheen kijkt. Je hebt de moed om het artikel te lezen al verloren. Maak liever eigen foto’s, of nog beter; laat eigen foto’s maken door een fotograaf, of filmpjes door een professional. Een en ander is afhankelijk van de inhoud van het artikel. Het kan best zijn dat het over een vlot onderwerp gaat, daar kan best een instagram-foto bij passen met een leuk filtertje. Of je gebruikt beeld uit de eigen beeldbank, passend bij de positionering van het bedrijf.
Nu kan ik me voorstellen dat je denkt, ‘ja jij hebt makkelijk praten, jij bent een ontwerper en hebt daar allerlei programma’s voor’. Dat klopt. Ontwerpen is ons vak en we hebben, naast meer toegang tot visuele content, ook meer vaardigheden om ze te bewerken. Maar dat kost geld. En dat is er niet altijd. Dat snap ik. Gelukkig zijn er daarom steeds meer sites waar je voor weinig en soms zelfs gratis rechtenvrije, goede beelden kunt vinden. Voor het bewerken van foto’s kun je ook wel iets online vinden als je goed zoekt. Werkt niet altijd geweldig, maar het is beter dan niks of slechte plaatjes.
Nog handig om te weten Denk er ook aan dat je de beelden op maat maakt en geen beelden van 30 mb online plaatst, dat is onnodige ruimte op de server en het kan irritant lang duren voordat het plaatje laadt in de website. De meeste CMS-systemen geven de mogelijkheid om afbeeldingen te verkleinen en bij te snijden. Tag de afbeeldingen ook in je CMS, zo kunnen ze ook gevonden worden via Google en jouw artikel dus ook. Voor social media kun je standaard beeldformaten bijvoorbeeld bij Sproutsocial vinden. En filmpjes eerst op YouTube of Vimeo zetten en vervolgens embedden in je website. Dat kost geen eigen serverruimte, helpt qua SEO en genereert ook traffic op jouw filmkanaal. Veel succes! En als het echt niet lukt is een belletje genoeg.