Adobe XD, meer voor- dan nadelen

Als stagiaire gebruik ik Adobe XD om wireframes en visuele ontwerpen te maken voor websites. Ik vind het een fijn programma om mee te werken. Het is niet moeilijk en je leert er vanzelf snel mee werken. Persoonlijk vind ik het fijner om prototypes te maken in dit programma dan in Photoshop of Illustrator. Alhoewel ik wel sommige punten mis uit de andere programma’s, raad ik Adobe XD echt aan.

Adobe XD, oftewel Adobe Experience Design, is een nieuw hulpmiddel voor UX/UI design en prototyping. Dit programma is te vinden in het Adobe Creative Cloud pakket. Het is nog vrij onbekend maar op internet kan je al veel toffe creaties zien van mensen die werken met dit programma. Voor inspiratie en voorbeelden kun je kijken op Dribbble en Behance, hier haal ik zelf ook mijn inspiratie vandaan.

Als je al een beetje kennis hebt van de andere Adobe programma’s, is het vrij gemakkelijk om met dit programma overweg te kunnen. Het plaatsen van teksten werkt bijvoorbeeld hetzelfde als bij Photoshop en Illustrator, maar ook zonder enige kennis kun je aan de slag. Adobe XD is simpel vormgegeven en dus overzichtelijk, tegenovergestelde van de andere Adobe-programma’s.

Voordelen van Adobe XD

Vanaf het opstarten van het programma krijg je een beginscherm te zien waar je kunt kiezen uit verschillende formaten, bijvoorbeeld voor de iPhone of iPad. Dit is erg handig omdat je dan zelf niet eerst op internet hoeft te zoeken naar wat de formaten zijn van bijvoorbeeld de iPhone 6. Ook kan je UI-kits van Apple iOS downloaden en dit gebruiken bij het ontwerpen van je eigen app of website prototype.

Er is ook een mogelijkheid om een tutorial te volgen, hier klik je dan ook op vanaf het beginscherm.

Andere voordelen zijn dat het plaatsen van content vrij makkelijk is, nog handiger dan bijvoorbeeld in Illustrator. Bij Illustrator moet je laten zien waar je de afbeelding vandaan hebt gehaald, dus je werkt vanaf een vaste plek. Terwijl je bij Adobe XD de afbeelding er zo in kunt plaatsen ongeacht waar je het vandaan hebt gehaald. Dit kan uit een andere map zijn op je laptop of van een openstaand tabblad vanuit je internetbrowser.

“Het plaatsen van content is zelfs makkelijker dan in bijvoorbeeld Illustrator” 

Het mooiste van Adobe XD is dat wanneer je de vormgeving klaar hebt, het tijd is om het prototype interactief te maken. Hierbij verbind je de verschillende tekengebieden met elkaar. Wanneer je op een zelfgemaakte knop klikt ga je meteen naar het volgende tekengebied, zonder daar moeilijke codes voor te hoeven gebruiken.

Via de preview knop kun je bekijken hoe de app er op ware grootte uitziet. Helaas werkt deze optie alleen bij de Mac. Ben je een Windows gebruiker dan kun je het beste je prototype uploaden naar je Creative Cloud en vervolgens openen in de Adobe XD app op je smartphone. Je kunt je smartphone met een usb koppelen aan je laptop en dan de app openen. Hierna kun je vanaf je smartphone door de gemaakte tekengebieden navigeren.

Maar wat ook handig is, is dat wanneer je klaar bent, je de gemaakte app of website prototype kunt delen met anderen, met of zonder wachtwoord. Dit kun je bijvoorbeeld delen met je opdrachtgever, zodat hij of zij er een notitie bij kan zetten.

Alle bestanden die je uploadt, verschijnen in één overzicht in je Adobe account.

Nadelen van Adobe XD

Ieder programma kent ook zijn nadelen. Persoonlijk vind ik het jammer dat er geen mogelijkheid is om in één keer de tekst om te zetten naar kapitalen. Wanneer je dat wilt moet je dit handmatig aanpassen. Nog een nadeel is dat je geen andere vormen kunt maken dan cirkels en vierkanten. De filteropties ‘no multiply’ of ‘lighten’ zijn helaas niet toe te passen wanneer je werkt met lagen.

Nabrander

Zoals je kunt zien, zijn er meer voor- dan nadelen. Superfijn programma als je meer wilt doen met apps, websites en/of wireframes. Als je de mogelijkheid hebt om het aan te schaffen, doen!   

Olwen de Ridder | stagiaire Media Vormgeving