Adobe After Effects

Mijn naam is Rens Hettema, ik loop stage bij Concreet geeft vorm. Ik volg een opleiding aan het Cibap in Zwolle en wil grafisch vormgever worden. Bij Concreet werk ik mee aan meerdere klussen en leer ik veel nieuwe dingen. Zo kan ik een kijkje nemen in de wereld van ontwerpers en ontdek ik veel nieuwe dingen, waaronder nieuwe programma’s om in te ontwerpen of te animeren. Ik neem jullie graag mee in mijn ontdekking van het programma Adobe After Effects.

Tutorials
Ik heb altijd al interesse gehad in het gebruik maken van beweging in een ontwerp. Zo wil ik bijvoorbeeld graag logo’s kunnen animeren. Ik ben begonnen met een bewegend Gifje maken in Photoshop. Dit vond ik al snel te makkelijk en ook zijn de bewegingen minder vloeiend dan in het programma After Effects. Daarom stapte ik al snel over op After Effects.

Om After Effects onder de knie te krijgen is het raadzaam om tutorials op Youtube te kijken. Zo ben ik ook begonnen. Het begon met simpele animaties zoals een logo groter of kleiner maken. Naarmate ik meer filmpjes ging kijken snapte ik steeds meer van het programma en de ingebouwde effecten. Hiermee kon en kan ik dus steeds betere animaties maken.

Het programma
Het programma werkt met ‘keyframes’. Dit zijn punten die je in de tijdlijn zet. Je kunt dan van het ene keyframe naar het andere keyframe een animatie instellen. Zo kan het logo eerst 100 bij 100 pixels zijn. En een paar seconde later 500 bij 500 pixels. Het logo zal dan dus langzaam groeien van het kleinere formaat naar het grotere formaat.

“Los van animeren kun je nog veel meer doen in After Effects. Zo wordt het programma ook gebruikt voor film- en videoproducties”

Bij het kopje ‘Effects & Presets’ staan veel effecten en animatievoorbeelden. Deze kun je over jouw object ‘heen zetten’. Zo kun je vrij eenvoudig de kleur veranderen, de vorm veranderen of een object laten verschijnen.

Los van animeren kun je nog veel meer doen in After Effects. Zo wordt het programma ook gebruikt voor film- en videoproducties. Hierbij wordt het voornamelijk gebruikt in de postproductie. Dit wil zeggen dat het opnemen en monteren van de video al is gebeurd, maar de visuele- en audio-effecten nog moeten worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan de heftige rook uit een gebouw of het laten vliegen van een persoon.

Je kunt in After Effects ook filmbestanden knippen en monteren. Dit wordt ook wel vaak gedaan in andere programma’s zoals Adobe Premiere Pro.

Voordelen
Een groot voordeel van After Effects is dat het met ‘vectorafbeeldingen’ werkt. Vector is een grafische voorstellingen van vormen. Zo’n vectorafbeelding kun je blijven vergroten zonder dat deze onscherp wordt. Je zult daardoor nooit pixels zien. Dit is bij een animatie heel erg belangrijk, zo lijken de bewegingen nog vloeiender te gaan.

Een ander voordeel is dat je heel eenvoudig Adobe Illustrator bestanden naar After Effects kunt slepen. Je werk blijft in vector, en je behoudt elke laag van je gemaakte werk. Dit scheelt heel veel werk.

De ingebouwde effecten en animaties zijn ook een groot voordeel, als je ze goed weet te gebruiken kan het hele leuke eindproducten opleveren. Hoe dit werkt is op internet heel simpel op te zoeken.

Nadelen
Omdat het zo’n veelomvattend programma is met heel veel functies kan het soms een beetje als te uitgebreid overkomen. Als ik geen gebruik had gemaakt van de tutorials zou ik vrij snel de weg zijn kwijtgeraakt, en niet weten waar ik moest beginnen.

Ook is het jammer dat vanuit het programma geen uitleg wordt gegeven zoals bij Adobe XD. Je moet alles dus zelf ontdekken of opzoeken.

Mijn mening
Ik vind het zelf een ontzettend leuk programma om mee te werken. Het eindresultaat is vaak heel mooi en bewegende beelden trekken al snel de aandacht. Nadat ik de nodige uitleg heb opgezocht kan ik zelf wel uit de voeten met het programma, en zo wordt het dus eigenlijk steeds leuker! Ook voor mensen die nog weinig weten van animeren is Adobe After Effects een tof programma om je in te verdiepen.

Rens Hettema | stagiaire Media Vormgeving